23948sdkhjf

Tusinder af unge står uden læreplads – billedet er dog ikke helt så simpelt

Debatten om virksomheder og lærlinge baseres ofte på, hvor mange elever på landets erhvervsskoler, der aktuelt står uden læreplads. Og ofte lyder svaret på problematikken, at virksomhederne er for dårlige til at tage lærlinge. Men det er en forsimplet tilgang, mener man hos Dansk Arbejdsgiverforening.

Her viser en ny analyse, at der er adskillige uddannelser, hvor virksomhederne ganske enkelt ikke kan få de lærlinge, de gerne vil have. Det skriver Børsen.

Op mod 70 procent af erhvervsskolerne oplever, at de må afvise virksomheder, der søger lærlinge inden for området ”teknologi, byggeri og transport”. Og blandt de uddannelser, hvor det er allersværest at skaffe lærlinge nok, er metaluddannelserne til industritekniker og smed.

I december 2021 var 6.563 erhvervsskoleelever registreret som stående uden læreplads. Af disse var hele 1.010 elever fra data- og kommunikationsuddannelsen. Yderligere 1.481 elever havde endnu ikke afsluttet grundforløbet, og stod derfor ikke akut og manglede en læreplads.

Flere aktører efterlyser derfor en mere nuanceret debat om manglen på lærepladser. Blandt disse er Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

- Det er ikke entydigt, at der mangler lærepladser, og vi skal i fagbevægelsen passe på med at gøre det til et større problem, end det er, for det vil afskrække mange unge fra at tage en erhvervsfaglig uddannelse. Det vil være ærgerligt, for det er de unge på de erhvervsfaglige uddannelser, der skal sørge for den grønne omstilling, siger han til Børsen.

Se hele analysen på DA’s hjemmeside.

Originalartikel: https://borsen.dk/nyheder/okonomi/erhvervsskoler-vi-kan-ikke-levere-laerlinge-nok?utm_source=borsen&utm_medium=row_5&utm_campaign=news_1

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078