23948sdkhjf

De tager flest lærlinge i plastbranchen netop nu

Små virksomheder er næsten dobbelt så gode til at tage lærlinge som de største virksomheder her i landet, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. 

I plastbranchen ser billedet dog lidt anderledes ud. (Og her koncentrerer vi os kun om plastmagerlæræinge).
Her det en af de største virksomheder, nemlig LEGO, der tager den største tørn: Her har man pt.38 plastmagerlærlinge ansat. Nogle af kontrakterne udløber i maj, og LEGO er derfor i markedet efter 10 nye plastmagerlærlinge.

I den anden boldgade har Novo Nordisk ikke en eneste plastmagerlærling på kontrakt, på trods af at man er godkendt som lærlingevirksomhed og også har plastmagere ansat.

Stikker man en finger i jorden i statistikken indenfor plastbranchen vil man se, at det er forskelligt, hvilken type virksomheder, der topper listen (ud af de virksomheder, der er godkendte til at være uddannelsessted for plastmagere).

Højdespringerne er således blandt andre Ammerraal Beltech Modular, der har fire plastmagerlærlinge ud af ialt 60 medarbejdere, DBI Plastic har tre lærlinge (21 medarbejdere), Emtelle Scandinavia har fire lærlinge (145 medarbejdere), Gibo Plast med 59 medarbejdere har tre plastmagerlærlinge og Grundfos har ni plastmagerlærlinge ud af en medarbejderstab på 1.462.

National Oilwell Varco Denmark med 350 medarbejdere har fire elever, Nordisk Wavin har fem plastmagerelever ud af 306 medarbejdere, Primo Danmark har fem (196) og SP Moulding Stoholm fem (162).

Generelt set et andet billede

Men generelt set i Danmark er det altså de små virksomheder, der tager det største ansvar for at uddanne fremtidens arbejdskraft. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har baseret sin analyse på registerdata fra Danmarks Statistik.
Analysen viser, at virksomheder med 10-35 fuldtidsansatte tager flest lærlinge. 1,3 procent af alle ansatte i de små virksomheder er lærlinge. Næstflest lærlinge – 1,1 procent – finder man i de allermindste virksomheder med under 10 fuldtidsansatte.
Virksomheder med over 100 ansatte tager derimod færrest. Her udgør lærlingene kun 0,7 procent. De små virksomheder tager altså næsten dobbelt så mange lærlinge som de største virksomheder ud fra deres størrelse.
- Det er paradoksalt, at det er de største virksomheder med mange ressourcer og store HR-afdelinger, der faktisk tager det mindste ansvar for at få uddannet morgendagens arbejdskraft, siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker og projektchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Man kan sige, at det er de smalleste skuldre, der bærer det tungeste læs i spørgsmålet om lærlinge og uddannelsesansvar. Vi skal selvfølgelig være glade og taknemmelige over de små virksomheders store samfundssind, men samtidig er det skuffende at se, at de største virksomheder i høj grad skubber ansvaret over på de mindre erhvervsdrivende, siger Mie Dalskov Pihl.
Analysen viser også, at virksomheder, der har høj overenskomstdækning, har en højere andel lærlinge.

Store forskelle mellem brancher

Der er også store forskelle, når man sammenligner på tværs af brancher.
Bygge- og anlægsvirksomhederne er højdespringere. Her er 3,1 procent af de ansatte lærlinge. På andenpladsen finder vi handelssektoren med 1,0 procent af de ansatte, mens industri, transport samt hotel og restauration ligger i et bredt midterfelt med en lærlingeandel på 0,7 procent.
Gennemsnittet på tværs af brancher er 0,9 procent.
- Bygge- og anlægsvirksomhederne skiller sig positivt ud. Det er især de små og mellemstore virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, der tager mange lærlinge. Der er mange andre brancher, som kunne tage ved lære af deres gode eksempel, så vi får uddannet nok faglærte til morgendagens arbejdsmarked, siger Mie Dalskov Pihl.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078