23948sdkhjf

Gammelt ragelse bliver til 12.000 kvm ny genbrugsstation

Ambitionen hos det aarhusianske forsyningsselskab Kredsløb var klar, da man i 2021 gik i gang med at opføre en ny, 12.000 kvm genbrugsstation i Lisbjerg ved Aarhus som erstatning for den tidligere, der var byens mindste: En genbrugsstation skal til fulde lever op til navnet ved at bestå af genbrugsmaterialer.

Det skriver Kredsløb i en pressemeddelelse.

Tanken var således ikke kun behovet for bygge en ny central for haveaffald, pap og småt brandbart til de mange tilflyttere i det nordlige Aarhus og op mod en kvart million besøgende i 2030.

I stedet ville man skabe en ny type genbrugsstation med endnu mere fokus på genbrug. Et sted for udveksling af direkte genbrug, ligesom den arkitektonisk og i praksis skulle understøtte formålet i nemt at kunne bringe ting videre i kredsløb.

Resultatet blev den 12.000 kvm cirkelformede genbrugsstation, der udover at være tre gange større end den gamle, giver borgere og erhvervsdrivende mulighed for at finde genbrugsguld, udveksle byggematerialer og endda tage på vandretur rundt om den cirkelformede station, hvor der er anlagt en natursti.

75 procent ren genbrug fra egne genbrugsstationer

For at få en genbrugsplads, der rent faktisk lever op til sit eget navn, var ambitionen at sikre så meget direkte genbrug af byggematerialer som muligt. Resultatet blev en genbrugsstation, der bestod af omkring tre fjerdedele genbrugte materialer lige fra 20 km træbeklædning uden på bygningerne og asfalten man kører på, til toiletterne på personalestuen.

Mange af materialerne har sin egen historie. Eksempelvis stammer en del af betonen fra en gammel skorsten på Kredsløbs energianlæg, en del træ kommer fra en gammel gård, mens andre materialer er hentet fra nogle af genbrugsstationerne i Aarhus. 

Kun rørføring og faste elinstallationer er nye, da der er sikkerhedsmæssige lovkrav til enkelte dele af et byggeri, som kræver nye materialer.

Men det var ikke uden udfordringer at bygge en genbrugt genbrugsstation.

– Der er selvfølgelig foregået en nøje planlagt proces for kvalitetssikring af materialer, så de til fulde lever op til de krav, man forventer af et moderne byggeri. Og det gælder både holdbarheden og sundheden. Samtidig er det vigtigt, at materialerne er bæredygtige og kan indgå i det, vi er; Et stort kredsløb, siger Benny Stjernholm, chef for Kredsløbs genbrugsstationer, i pressemeddelelsen og fortsætter:

– Det har selvfølgelig krævet tid og mandetimer at styre den proces, men det har været vigtigt for os at tage ansvar i forhold til at spare på belastningen af og brugen af resurser.

Genbrugsstationen i Lisbjerg

Bygherre: Kredsløb A/S

Arkitekt: Schønherr og Loop Architects

Officielt åbnet d. 2. april 2022

Stationens veje er blandt andet opbygget af materialer fra genbrugsstationerne og en skorsten i form af 16.000 kvm knust beton og tegl

Alt beton er genbrugsbeton. I alt 5500 kvm anvendt

Spær og søjler på stationen stammer fra en nedrevet gård i Snærrild

Tagjorden er produceret af haveaffald fra genbrugsstationerne i Aarhus

Stationen vil indeholde en hal med byggemateriale Giv – Tag – Byt til fri afbenyttelse og en bytteboks, hvor man kan Giv – Tag – Byt en ting til noget andet.

Stationen er en cirkulær station og rummer cirka 12.000 kvm med rekreativt område og en udstilling langs bakkerne rundt om pladserne

Stationen forventes at aflaste besøg på genbrugsstationen i Risskov og modtage nye beboere i Lisbjergområdet.

Kredsløb havde 1.6 mio. besøgende på genbrugsstationerne i 2021

Kredsløb

Arkitektur, materialer og tid går på i en højere enhed

Ifølge Benny Stjernholm ville man i praksis kunne afhjælpe på manglen, forsinkelserne, og presset på vores resurser, hvis vi generelt bliver bedre til at tænke i flere genbrugsmaterialer til byggerierne.

– Jeg håber, at vi med byggeriet kan være med til at vise, at det ikke blot er muligt at bygge med genbrugsmaterialer, men at det er muligt at opføre et moderne byggeri, hvor både arkitekturen, holdbarheden og pladsens funktionalitet går op i en højere enhed. Samtidig vil man kunne spare ventetid og mindske belastningen af vores resurser betragteligt ved at genbruge de materialer, man allerede har, i stedet for at sætte gang i en ny produktion, udtaler Benny Stjernholm.

Genbrugsstationen er netop blevet tildelt Aarhus Kommunes præmiering af Byggeri 2022 som en påskønnelse af det kvalitetsprægede byggeri.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095