23948sdkhjf

Tidligere vandværksgrund til bypark og varmeværk

Ved Nørresø i Viborg skyder vandrør op af en betonplatform og snor sig i udformningen af legeområder, borde og bænke, hvor Viborgenserne på udflugt kan tage et hvil eller nyde en medbragt kop kaffe.

Den gamle vandværksgrund på Sct. Kjelds Gade ved Nørresø skal omdannes til kombineret bypark, varmeværk og regnvandsbassin og gøres frit tilgængelig for offentligheden. I daglig tale går projektet under navnet Søværket.

Bag projektet står Energi Viborg Vand A/S, Viborg Varme, Viborg Kommune og C.F. Møller Architects.

Legende formidling

Den gamle røde vandværksbygning på Sct. Kjelds Gade er en vigtig brik i Viborgs historie, da den husede byens første vandværk, der sikrede forsyningen af rent drikkevand til Viborgenserne i starten af 1900-tallet. 

Derfor er planen også, at Søværket skal formidle sin historie gennem bevarelsen og (gen)anvendelsen af både den gamle vandværksbygning og den senere etablerede rentvandstank.

Vandværksbygningen skal fremover huse et varmepumpeanlæg, der kan forsyne områdets fjernvarmeforbrugere. Inden i rentvandstanken bliver der etableret et fosfor-renseanlæg til brug i varmeproduktionen.

På tankens overflade skal der etableres et spændende område, hvor man frit kan opholde sig og opleve både områdets historiske funktion som vandværk og dets nye varmeproducerende og regnvandshåndterende egenskaber – f.eks. ved brugen af rørføring i udformningen af borde og bænke.

- Projektet Søværket demonstrerer potentialet i at genanvende gamle tekniske anlæg på innovative måder, til gavn for både miljøet og beboerne. Denne form for flerstrengede strategier kan give værdi i mange sammenhænge, så Søværkets løsninger kan være til inspiration for mange andre kommunale udfordringer rundtom i landet, forklarer Jens Rex Christensen, Head of Landscape & Urbanism hos C.F. Møller Architects.

Vand kan bare noget i byrum

Omkring rentvandstanken med opholdsområde bliver der etableret et bassin, der dækker størstedelen af Søværkets areal, og som skal rumme 5.500 kubikmeter regnvand.

Bassinet skal rense regnvand fra de separatkloakerede oplande ved bl.a. Tingvej og Gl. Skivevej. Hos Energi Viborg Vand ser man frem til etableringen af den fælles løsning på den gamle vandværksgrund.

−Vi står hos Energi Viborg Vand med et behov for en teknisk løsning, der renser områdets regnvand, inden det løber ud i Nørresø, og vi ved fra en række projekter, at vand bare kan noget, når det kommer til udformningen af spændende byrum. Derfor er det også meget tilfredsstillende, at vi med Søværket har fundet sammen om at udvikle nogle dobbeltfunktioner med f.eks. broer, der også agerer sandfang og vandindtag til en varmepumpe. På den måde bruger vi vandet på en måde, der skaber værdi for området, fortæller Flemming Hermann, der er chef for Energi Viborg Vand A/S.

Planerne for området er på plads, så nu afventer parterne de rette godkendelser inden spaden sættes jorden.

Forventningen er at der installeres en 6 MW kombineret grundvands- og søvandsvarmepumpe, der kan levere ca. 12 procent af varmebehovet i Viborg, hvilket svarer til cirka 2100 husstande.

Efter planen kan dele af anlægget være i drift i sidste halvdel af 2023, mens den endelige færdiggørelse med adgang for offentligheden forventes færdig i 2024.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Teknikentreprenør glemte at lukke for vandet: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri
Her er toget, der skal køre dig gennem Femern-tunnelen
SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i finanslovsforslag
Fregatten Jylland reddet på ny finanslov
Ambitiøst dansk racerteam skifter direktøren ud
Prognose: Området omkring Lynetteholm vil vokse mest med nye københavnere frem mod 2050
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.094