23948sdkhjf

Ny CO2-overvågningsteknologi testes i Nordsøen

Ny overvågningsteknologi til Project Greensand testes i Nordsøen. Den sikrer hyppigere kontrol af CO2-lager og mindre påvirkning af miljø og klima.

Esvagt, der er et af konsortiemedlemmerne i Project Greensand, har sejlet ’Esvagt Innovator’ til Nini-feltet på Nordsøen for at foretage seismiske målinger af CO2-lageret, inden Project Greensand lagrer den første CO2 i den danske undergrund.

Vi har opereret på Nordsøen i 40 år, og vi ser vores erfaring i at arbejde sikkert på vandet som et værdifuldt bidrag til den grønne omstilling - også i den vigtige opgave med at overvåge CO2-lageret Nils Overgaard, Head of Special Projects i Esvagt

Overvågningsteknologien er ikke tidligere brugt til havs og byder på flere fordele. Hvor sammenlignelige seismiske målinger traditionelt blev foretaget med års mellemrum, giver den nye overvågningsmetode bl.a. mulighed for at kontrollere CO2-lageret med måneders mellemrum. Det giver bedre mulighed for at overvåge sandstensreservoiret Nini West, hvor Project Greensand inden længe lagrer den første CO2 i Danmark.

Konkret foretages målingen ved at der placeres såkaldte havbundsnoder på 16 nøje udvalgte punkter på havbunden over CO2-lageret. Disse nøje udvalgte punkter vælges på baggrund af allerede eksisterende data om undergrunden. Fra Esvagt-skibet på havoverfladen sendes lyd ned gennem undergrunden til CO2-lageret. Lyden reflekteres tilbage til noderne på havbunden.

Udvalgte nøglepunkter

Dermed kan noderne sammensætte et klart billede af, hvordan CO2-lageret ser ud på udvalgte punkter. Den franske virksomhed Spot Light står sammen med øvrige partnere i konsortiet bag Project Greensand for udviklingen af den nye teknologi:

- Vi er stolte af at være med til at udvikle smart og effektiv teknologi til Project Greensand, hvor vi arbejder for at vise, at der kan leveres et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark gennem lagring af CO2 i Nordsøen. Vi får vigtig og hyppig viden om, hvor CO2'en befinder sig i CO2-lageret - men uden at vi skal foretage de seismiske målinger af hele lagerområdet, siger Habib al Khatib, adm. direktør hos Spot Light

- Nu fokuserer vi på at måle på de udvalgte nøglepunkter og sammenholder disse målinger med data, der gør os i stand til at forudsige, hvor CO2'en befinder sig, uddyber han.

Når den indsamlede data fra havbundsnoderne, sammenholdes med tidligere billeder af, hvordan sandstensreservoiret ser ud, bliver Project Greensand i stand til at afdække, hvor CO2'en befinder sig dernede. Tidligere billeder og beregninger spiller fortsat en vigtig rolle, lyder det fra Wintershall Dea:

- Vi bliver i Project Greensand mere og mere effektive og smarte i vores tilgang til monitorering og kontrol - og det er vi i Wintershall Dea stolte over at være en del af. Samtidig er vi glade for, at vi får lov til at sætte vores eksisterende viden om Nordsøen i spil for at levere markante bidrag til den grønne omstilling, lyder det fra Andreas Szabados, Asset Manager Denmark, Wintershall Dea.

Udvikling og test

Project Greensand består af 23 danske og internationale virksomheder, der arbejder for at levere et markant bidrag til den grønne omstilling. I udviklingen af den nye overvågningsteknologi har flere partnere bidraget med unik ekspertviden og en bred vifte af fagkompetencer.

- Teknologisk Institut skaber bindeleddet mellem de forskellige samarbejdspartnere, der arbejder med udviklingen af overvågningsteknologierne. De bidrager alle med vidt forskellige kompetencer, unik ekspertviden, og de mange perspektiver gør os i stand til at udvikle en essentiel teknologi - så vi kan lagre CO2'en permanent og sikkert, udtaler Maj Frederiksen, Seniorprojektleder fra Teknologisk Institut.

Den nye teknologi kræver mindre udstyr. Derfor kan der bruges et mindre skib, der samtidig også kan bruges til andre formål end seismiske målinger. Det står i kontrast til tidligere metoder, der afhænger af et større skib dedikeret til formålet. Esvagt fortsætter sit tætte samarbejde med Project Greensand, hvor 'Esvagt Innovator' som sagt bidrager til overvågningen af CO2-lageret:

- Vi er glade for at kunne bidrage til en sikker, effektiv og innovativ operation gennem vores i forvejen nære samarbejde med INEOS og som en del af Project Greensand. Vi har opereret på Nordsøen i 40 år, og vi ser vores erfaring i at arbejde sikkert på vandet som et værdifuldt bidrag til den grønne omstilling - også i den vigtige opgave med at overvåge CO2-lageret, siger Nils Overgaard, Head of Special Projects i Esvagt.

Innovative bidrag

For at lave seismiske målinger skal der udsendes lyd som reflekteres tilbage til noder på havbunden. Både lydkilden og noderne, som skal bruges til Project Greensand, kommer fra virksomheden Magseis Fairfield, som specialiserer sig i udstyr til seismiske målinger:

- I Project Greensand arbejder vi for at levere innovative bidrag, og vi er stolte af at kunne gå forrest inden for vores felt og tilbyde større fleksibilitet i tilgangen til seismiske målinger. Med vores udstyr og en innovativ tilgang til overvågning sikres det, at Project Greensand kan lagre CO2'en både sikkert og permanent, siger Tone Holm-Trudeng, direktør for Renewables hos Magseis Fairfield.

Udover baseline-målingen skal der i løbet af pilotfasen foretages flere målinger i den nu fremskredne pilotfase. Med dem bliver det muligt at sige, hvor CO2'en befinder sig i feltet. Project Greensand forventer at lagre den første CO2 i starten af det nye år.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109