23948sdkhjf

Krak: CO2-lagring kan give tusinder af arbejdspladser

Lagring af CO2 er ikke kun godt for miljøet - det kan også være en genvej til 9000 nye arbejdspladser, viser ny analyse fra Kraka

For første gang er markedet for CO2-fangst og lagring også kaldet CCS i Europa blevet kortlagt, og analysen placerer Danmark i en unik position i europæisk sammenhæng på grund af adgangen til den danske undergrund.

Det kan være interessant for lande som Tyskland og Polen, der gerne vil lagre CO2 sikkert. Analysen af CCS-markedet er udarbejdet Kraka og vurderer, at CCS for Danmark kan betyde udsigt til tusindvis af arbejdspladser og flere milliarder til dansk økonomi.

Ny analyse fra Energistyrelsen: Potentialet for CO2-fangst vokser

Vurderingen i analysen er, at med de allerede kendte projekter i Danmark er det sandsynligt, at Danmark sikrer sig 5 pct. af markedet. Det vil kunne resultere i op mod 9.000 arbejdspladser og et økonomisk potentiale på 50 milliarder kroner. Formår Danmark at få en markedsandel på 10 pct., kan den økonomiske værdi af CCS-branchen i Danmark udgøre op mod 100 milliarder kroner og give 17.000 arbejdspladser.

- Analysen fra Kraka viser, at det kan betale sig at være frontløbere. Med lagringen af den første CO2 i den danske undergrund rykker vi i Danmark helt frem i førerfeltet i verden. Det glæder os, at vi har alle forudsætninger for at skabe en ny industri med tusindvis af arbejdspladser på ryggen af de erfaringer, vi har høstet på Nordsøen de seneste 50 år, siger Mads Gade, administrerende direktør, INEOS Danmark, i en pressemeddelelse om analysen.

Danmark i unik position i europæisk sammenhæng

Det er ikke mindst den danske undergrund og muligheden for deponering i Nordsøen, der er nøglen til både klimagevinster og nye arbejdspladser. Ifølge analysen kan dette være interessant for lande som Tyskland og Polen, der udleder masser af CO2, men kun har begrænsede muligheder for at komme af med det.

- Vores analyse viser ganske interessant, at CCS rummer et enormt potentiale for dansk økonomi. Danmark kan blive en central aktør i Europa, men det kræver, at der udvikles et europæisk marked for handel og lagring af CO2 på tværs af landene. Vi vurderer, at der frem mod 2030 samlet set kan lagres mellem 360 og 790 millioner tons CO2 i Europas undergrund, og det er sandsynligt, at Danmark kan få en stor del af markedet, siger ledende økonom, Kristian Stamp Hedeager, Kraka Advisory.

CCS vil bevare og skabe arbejdspladser i Danmark

Det europæiske marked for handel og lagring af CO2 kan, ifølge Kraka, nå en samlet økonomisk værdi på mellem 450 og 1.000 milliarder kroner. Danmark har ifølge Kraka en stor fordel både geografisk, men også teknologisk, da det giver nogle værdifulde erfaringer og fordele at komme først. Krakas analyse viser, at det med de danske projekter, der allerede i dag er på tegnebrættet, er realistisk, at Danmark kan opnå 5 procent af markedsandelen for CCS-markedet i Europa. Det vil give en økonomisk værdi på op til 50 milliarder kroner og resultere i 9.000 arbejdspladser i CCS-branchen. Disse tal kan ifølge Kraka forbedres betydeligt, hvis Danmark kan erobre en markedsandel på 10 procent. Da vil det give en økonomisk gevinst på op til 100 milliarder kroner til dansk økonomi. Kraka gør desuden opmærksom på, at der også er politisk opbakning i Danmark til lagring af CO2 i Nordsøen, hvilket giver Danmark en unik position i Europa.

- Undergrunden i den danske del af Nordsøen er særdeles velegnet til at opbevare CO2 sikkert. Samtidig har danske politikere taget visionære beslutninger ved at investere i CCS. De har forståelse for, at klimaet kræver handling. Med Project Greensand sætter vi nu en tyk streg under, at det kan lade sig gøre rent praktisk. Så er vores næste opgave, at vi med politisk hjælp får etableret et europæisk marked for transport og lagring af CO2, siger Mads Gade, administrerende direktør i INEOS Danmark.

Aurora Storm er nu på vej ud i Nordsøen til den sidste testfase før CO2-lagringen begynder

Om Project Greensand

  • Konsortiet bag Project Greensand består af store danske og internationale virksomheder med ekspertise indenfor CCS, internationale forskningsinstitutioner og universiteter såvel som mindre startups med banebrydende idéer til overvågningsteknikker.
  • Project Greensand arbejder målrettet for, at der kan lagres op mod 1,5 millioner tons CO2 om året i den danske del af Nordsøen i 2025/2026.
  • I 2030 ventes det, at der potentielt kan lagres op mod 8 millioner tons CO2 om året i Siri-området i Nordsøen, der opereres af INEOS Energy Danmark.
  • Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram støtter Project Greensand.
  • 29. september 2022 indgik Danmark, Belgien og Flandern en banebrydende aftale, der gør det muligt at transportere CO2 på tværs af landegrænser med henblik på geologisk lagring.
  • 6. december 2022 gav Energistyrelsen Project Greensand tilladelse til at lagre CO2 i Nordsøens undergrund i forbindelse med Project Greensands pilotfase.
  • 6. februar 2023 fik INEOS og Wintershall Dea tilladelse til storskala lagring af CO2 i Nordsøen udstedt af Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet

Kilde: Project Greensand

.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156