23948sdkhjf

Vindmøller og smartphones under lup: Nyt forskningscenter for effektelektronik ser dagens lys

Et nyt forskningscenter gør det muligt at styrke holdbarheden og pålideligheden af effektelektronik.

Centret hedder X-Power og blev tirsdag åbnet på Aalborg Universitet (AAU).

Det skriver universitet i en pressemeddelelse.

Effektelektronik er den teknologi, der håndterer strøm og spændinger i alle former for elektronik. Med X-Power bliver det muligt at teste pålideligheden af effektelektroniske systemer og komponenter under stressfaktorer som temperatur, fugt og vibrationer.

Dermed kan forskere og industri både forbedre teknologien og nemmere forudsige dens levetid. Det er blandt andet essentielt for at opnå den grønne omstilling.

- Effektelektronik er uden tvivl en nøgleteknologi i det moderne samfund. Med X-Power bliver vi endnu bedre til at forstå, hvordan mange forskellige faktorer påvirker den, sagde Frede Blaabjerg, centerleder for X-Power og professor på AAU Energi, ved indvielsen.

Stigende behov

Til indvielsen deltog også AAU-rektor Per Michael Johansen. I sin tale lagde han vægt på, at X-Power i tråd med universitetets andre aktiviteter vil bidrage til at løse påtrængende samfundsudfordringer.

- Behovet for effektelektroniske løsninger stiger eksplosivt med overgangen til bæredygtige energikilder, et øget fokus på energieffektivitet og elektrificeringen af transportsektoren. Effektelektronik binder teknologierne sammen. Og med X-Power binder vi en knude, sagde rektor Per Michael Johansen.

X-POWER er skabt i et samarbejde ledet af Aalborg Universitet med deltagelse af SDU, FORCE Technology og DTU. Udover testfaciliteterne i Aalborg bliver der også oprettet afdelinger ved Syddansk Universitet i Odense og Sønderborg.